Epl proizvodi

Mekintoš (engl. Macintosh), ili za novije modele, Mek (engl. Mac) predstavlja robnu marku koja pokriva nekoliko linija personalnih računara koje dizajnira, razvija i distribuira kompanija Apple Inc.

Prvobitni Mekintoš pojavio se na tržištu 24. januara 1984. i bio je prvi komercijalno uspešan personalni računar koji je imao miša i grafički korisnički interfejs umesto komandnog interfejsa.

Bio je baziran na Motorola 68000 mikroprocesoru, i koristio je iskustva stečena projektom Apple Lisa. Prodavao se za 2.495 dolara i bio je uspešan proizvod, pomažući utemeljenje Mekintoš linije računara.

iMac-retina-5k

Ajpod (engl. iPod) ime je za porodicu medijskih uređaja koje je razvila američka kompanija Apple Computer. Prvi iPod izašao je na tržište 23. oktobra 2001., i kroz godine ovaj uređaj se promenio tako da je poslednja (2007.) izašla peta generacija iPoda. Uz iPod takođe dolazi pripadni softver iTunes koji služi za sinhronizaciju iPoda sa računarom, prebacivanje medijskih datoteka sa računaro na iPod, digitalizacija pesama, te za priključivanje na internet radi kupovine medijskih datoteka.

ipod-touch

Ajfon (engl. iPhone) je porodica pametnih telefona kompanije Epl. Pokreće ga mobilni operativni sistem iOS, koji se zvao iPhone OS, sve do juna 2010., kada je predstavljena verzija iOS 4. Najnovija verzija ovog operativnog sistema jeste iOS 8.1 koji je instaliran u najnovije uređaje Ajfon 6 i 6 Plus i oni su naslednici Ajfona 5S. Ajfon poseduje ekran veličine 3,5 inča (Ajfon 2G, 3G, 3GS, 4 i 4S), 4 inča (Ajfon 5, 5C i 5S), dok ima 4,7 inča (Ajfon 6) i 5,5 inča (Ajfon 6 Plus).

Ajfon može da snima snimke (to nije bilo standardno do Ajfona 3GS), fotografiše, pušta muziku, šalje i prima mejlove, pregledava internet, šalje tekstualne poruke itd.

Druge mogućnosti kao što su igre, društvene mreže itd. mogu biti omogućene preuzimanjem aplikacija. Od 2012. godine u App Store-u se nalazi više od 775.000.000 aplikacija.

iphone-5c-5s-6-6plus

Ajpad (engl. iPad) je porodica tablet računara kompanije Epl. Uređaj pokreće operativni sistem iOS. Prvi Ajpad je pušten u prodaju 3. aprila 2010., a Ajpad Er i druga generacija Ajpad Minija, 22. oktobra 2013. Korisnički interfejs je prilagođen multitač ekranu, čak poseduje i virtuelnu tastaturu. Ajpad poseduje ugrađeni vaj-faj prijemnik, dok se određeni modeli mogu povezati i na mobilnu mrežu.

Ajpad može da snima video-materija, fotografiše, pušta muziku i poveže na internet. Ostale funkcionalnosti – igre, GPS navigacija, društveno umrežavanje – mogu se dodati preuzimanjem i instaliranjem odgovarajućih aplikacija. Do 2013. na App Store-u se nalazi više od 900.000 aplikacija postavljenih od strane Epla i drugih proizvođača.

Postoji sedam generacija Ajpada. Prva generacija je predstavila osnovni dizajn – multitač i veličinu ekrana i dugme za početnu stranu – koji je opstao u narednim verzijama. Ajpadu 2 je dodat dvojezgarni Epl A5 procesor, prednja VGA i zadnja 720p kamera, namenjena za video pozive. Treća generacije je donela Retina ekrean (ekran velike rezolucije), novi Epl A5X procesor, kameru od 5 megapiksela sa mogućnošću HD 1080p video snimanja, diktiranje glasom i 4G (LTE). Četvrta generacija je došla sa procesorom EPL A6X i zamenom za 30-pinski konektor, novim 8-pinskim digitalnim Lajtning konektorom. Ajpad Mini je došao sa smanjenim ekranom (7,9 umesto 9,7 inča, koliko je imao originalni Ajpad) i karakteristikama sličnim kao i Ajpad 2. Takođe, posedovao je Lajtning konektor. iOS 6 je Ajpadu treće i četvrte generacije, kao i Ajpad Miniju dodao opciju privatnog asistenta – Siri.

ipad-air-2

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s